Odpovedal: EDUSAN - špecialista pre výživu
IP: 158.195.15.9
Re: rizikový index - pečeňové enzýmy, cholesterol
(Číslo príspevku 49.263, zo dňa viden?1959x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Žiadny extrém v stravovaní nie je dobrý, najmä ak sa venujete vysokohorskej turistike. Mali by ste sa o spôsobe stravovania poradiť s lekárom. Nadmerný príjem ovocia a zeleniny a nedostatočný príjem živočíšnych bielkovín môže byť jednou z príčin nízkych hodnôt "dobrého" cholesterolu HDL 1,28 (hodnoty by mali byť nad 1,68). Tendencia k vyšším hodnotám parametrov lipidového spektra môže byť dedičná. Dôležitý je telesný pohyb, a tým že beháte 3 x do týždňa 8 km, spĺňate odporúčania v tomto smere. Z mäsa sa odporúčajú najmä ryby (aspoň 2 x do týždňa) a hydinu. V zime a najmä počas vysokohorských výstupov je vhodná teplá uzemňujúca strava. Pestrá a vyvážená strava vytvára ideálne podmienky aj pre činnosť žlčníka (a pečene), obsahuje ochranné látky pre pečeň (ktorých nedostatok majú napríklad alkoholici alebo inak jednostranne sa stravujúci ľudia). Diéta ktorá chráni srdce, nemusí mať rovnaké účinky na mozog - niektoré zistenia sú napríklad v tomto článku. Rizikové faktory sa určujú aj pomocou ďalších faktorov, nielen výpočtom pomeru nízko a vysokodenzitného cholesterolu. Lipidové spektrum sa hodnotí komplexne, a samotné mierne zvýšenie cholesterolu a triacylglycerolov nemusí znamenať vyššie riziko aterosklerózy, ak je zmnožená frakcia chilomikrónov a nie betalipoproteínov (typ I). Podľa toho sa určí typ hyperlipoproteinémie (napríklad podľa Fredricksona), z ktorých niektoré sú indikáciou pre liečbu fibrátmi (IIa, IIb, III, IV). Príspevky o cholesterole nájdete pomocou vyhľadávača, napr. 473, 966, 3726, 4478 a ďalšie. Myslím, že aby vám mohli odpovedať aj ďalší odborníci, potrebovali by možno vedieť rodinnú anamnézu (výskyt cievnych ochorení v rodine), odkedy užívate lieky zo skupiny fibrátov a aké boly hodnoty lipidového spektra pred liečbou a v časovom odstupe po uvedenej liečbe.